Flera barn hoppade från tredje våningen för att fly undan branden på tisdagsmorgonen. Foto: SVT

Familj flydde lågorna – ”En flicka hoppade från tredje våningen”

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer, flera av dem barn, fördes till sjukhus efter den kraftiga lägenhetsbranden i Upplands-Bro under tisdagsmorgonen. Sune Berglund tog emot barnen som hoppade ner från lägenheterna. – En flicka hoppade från tredje våningen, säger Sune Berglund, boende i fastigheten.

Thomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda, var först på plats för att påbörja släckningsarbetet.

– Jag möttes av en pappa som stod utomhus i kalsonger som sa att hans dotter var kvar inomhus, säger Thomas Wrådhe.

Oklart hur skadade

Det är ännu oklart hur pass allvarligt skadade de tio personer som fördes till sjukhus är. Fem är rökskadade och fem har fått rygg- och nackskador efter att ha hoppat från balkonger och fönster.

Barnen hoppade ner på grannens studsmatta

Sune Berglund, boende i fastigheten, fick hjälpa flera barn som hoppade från de brinnande balkongerna.

– Jag vaknade och trodde det var lägenhetsbråk. Sen går jag ut på baksidan och ser att det är full fyr högst upp på tre lägenheter. Grannen har en studsmatta som ungarna hoppar i på sommaren. Då hoppar en unge ner, och en till... och tillslut en tredje, säger Sune Berglund.

– Barnen var nog i sju-åtta-nio-årsåldern, säger Sune Berglund.

”Jag hoppas barnen klarar sig”

Pia Andrén bor längre bort på gatan.

– Det är hemskt. Man känner med familjerna. Det är den värsta branden vi haft i Upplands-Bro tror jag. Jag hoppas barnen klarar sig, att familjerna klarar sig, säger Pia Andrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.