Fängelse för dödliga knivhugg i Alby

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige man som åtalats för att ha knivhuggit en annan ung man till döds i Alby söder om Stockholm förra året döms till ett års fängelse.

Natten till julafton påträffades i närheten av tunnelbanestationen i Alby en man i 20-årsåldern som dog av sina svåra skador. Södertörns tingsrätt dömer nu 19-åringen för grov misshandel och vållande till annans död.

Utredningen har visat att den unge mannen, som vid tillfället var 18 år, agerade i självförsvar, efter att ha blivit angripen med bland annat flera slag i ansiktet. Tingsrätten anser att han gick för långt när han högg med kniv i försvar, men att det saknas bevis för att han velat döda den andra mannen.

albymord

– Eftersom 19-åringen befann sig i en situation där han hade rätt att försvara sig mot ett angrepp får han ett klart kortare fängelsestraff än vad han annars hade fått. Han var dessutom bara 18 år vid tiden för brottet vilket gör att fängelsestraffets längd reduceras ytterligare och kan stanna vid ett år, säger rådmannen Marianne Forsberg som var rättens ordförande.

I januari hölls en manifestation mot våld på Sergels torg i Stockholm där bland andra den omkomne 20-åringens pappa talade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

albymord

Mer i ämnet