Foto: Grafik: SVT

Karta: Här kan du se prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kommer flera av Stockholms huvudgator traditionsenligt fyllas med ekipage, glada människor och regnbågsflaggor när Pride-paraden avslutar årets festval. I år har paraden fått en ny rutt. – Det är första gången den inte passerar Södermalm, säger Christian Valtersson ordförande i Stockholm Pride.

För 19:e året i rad kommer den stora publikdragaren med uppskattningsvis 45.000 deltagare och uppemot en halv miljon åskådare att passera genom huvudstaden.

Nytt för i år är att startplatsen är flyttad och att paraden har fått en ny sträckning.

Stockholm Pride 2016

Den kommer i år utgå från Kungsholmstorg på Kungsholmen. Därefter går paraden via Norr Mälarstrand, via Hantverkargatan, över Stadshusbron föbi Tegelbacken, runt Rödbotorget, passera Vasagatan och Kungsgatan för att slutligen vandra Sturegatan upp förbi Stockholms stadion på Lidingövägen och i mål vid Östermalms IP.

Historisk parad

En på många sätt historisk rutt för paraden.

– Det är första gången den inte passerar Södermalm och det har framförallt med slussenombyggnaden att göra. Men det är roligt om paraden kan få nya vyer och nya besökare, säger Stockholms Prides ordförande Christian Valtersson.

Enligt arrangören är cirka 195 ekipage anmälda, vilket är lika många som förra året.

Säkerhet

Inför festivalen har frågor om hot och säkerhet varit aktuella, bland annat efter terrordådet i Orlando då 49 personer dödades på gayklubben Pulse. Men om polisen har en högre säkerhet i år vill de inte kommentera.

– Vi kommenterar sällan bemanningen, men vi har en poliskommendering som ska se till att allt flyter på enligt plan, så att det blir en trevlig tillställning för samtliga som paraderar och som tittar på, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

Enligt tidningen Aftonbladet ska alla poliser i som är tjänst i polisområde Stockholm city vara beväpnade i samband med den stora Prideparaden. Men Stockholmspolisens informatör dementerar uppgiften.

– Vi har inte mer beredskap än vad vi hade igår. Vi har ett lämpligt uttag med poliser, säger Eva Nilsson till SVT.

”Ta med en regnjacka”

I väderväg se det ut som att folkfesten inte kommer undan regnet. Från paradens start klockan 13 och de två timmarna som den pågår kommer den att präglas av regnmoln, enligt SVT:s meteorolog.

– Någon skur får man räkna med, så ta med en regnjacka. Men på kvällen ser det i lla fall ut att klarna upp, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet