Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste jobba vidare eftersom påfyllnaden till de kriminella nätverken är stor” säger kommenderingschef Hanna Paradis om den senaste tidens något lugnare läge i Stockholm. Foto: Pia Heick/SVT

Färre skjutningar och sprängningar i Stockholms län under juli

Uppdaterad
Publicerad

Under juli månad har de grova våldsbrotten i Stockholm minskat något jämfört med vintern och våren.

– Vi ser en liten tendens att det inte skjutits eller sprängts så mycket, säger Hanna Paradis, kommenderingschef i polisregion Stockholm.

Att det varit lugnare de senaste veckorna med färre grova våldsbrott i regionen menar polisen beror på deras intensiva arbete under våren med att gripa och lagföra kriminella efter vinterns våldsvåg.

Just nu finns det runt 300 öppna ärenden som rör gängkriminalitet och ett 100-tal sitter häktade.

Våldsvågen i Stockholm

Befinner sig i normalläge

Kommenderingschefen i polisregion Stockholm Hanna Paradis beskriver vinterns våldsvåg som exceptionell och menar det relativt låga antalet grova våldsbrott som begåtts under juli månad gör att man nu befinner sig i ett normalläge.

Men det betyder inte att de kriminella tagit semester.

– Vi tar fortfarande ganska mycket vapen och sprängämnen så aktiviteten är väldigt hög skulle jag säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet