Gabriel Lagercrantz, verksamhetschef på Surbrunns vårdcentral i Stockholm, menar att personer med höstförkylningar tidigare kunde smitta andra i väntrummet vilket man har sluppit i år eftersom man haft separata lokaler. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Färre söker vård för höstförkylningar

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre söker vård för höstförkylningar på vårdcentralerna i Stockholms län. En anledning kan vara att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma vid förkylnings- eller coronasymtom.

Det är svårt att säga i dagsläget om det finns en koppling mellan det minskade söktrycket och att höstförkylningar inte smittat lika mycket i år – eller om det är så att patienter inte söker vård för lättare förkylningssymtom.

– Om man ser till de patienter i Stockholmsregionen som sökt vård för olika höstförkylningar är det betydligt färre jämfört med tidigare år. Sen är det svårt att säga om höstförkylningar minskat eller ökat. Det enda vi ser är att färre söker vård i år, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter