Två av Taxi Stockholms förare sitter för tillfället i hemkarantän, efter att de kontaktats av vårdens smittspårning. Foto: TT

Färre taxiresor efter coronaoro

Publicerad

Färre reser med taxi efter utbrottet av det nya coronaviruset. Samtidigt väljer flera oroliga taxiförare att inte ta körningar från flygplatser.

– Vi kan se en generell nedgång i efterfrågan för alla typer av resor, där vi drar slutsatsen att det beror på oron för coronavirus, säger Natalia Santos, pressansvarig på Taxi Stockholm.

Taxibranschen är starkt sammankopplad med övriga reseindustrin, poängterar hon.

– När flyg ställs in är det inte lika stor efterfrågan vid Arlanda. Vi hör från våra förare att många kunder säger att de väljer taxi framför kollektivtrafiken, men vi ser ändå en nedgång.

Två av Taxi Stockholms förare sitter för tillfället i hemkarantän, efter att de kontaktats av vårdens smittspårning.

– De sitter i karantän som en försiktighetsåtgärd. De visar inga tecken på sjukdom. De har själva inte varit i något område som är drabbat, men de har stött på personer som varit smittade i Sverige, säger Natalia Santos.

Oro bland förare

De senaste veckornas nyheter om hemkommande svenskar som smittats i Italien och Iran har väckt en oro bland taxiförarna. Det konstaterar Saied Tagavi, taxiförare och ordförande för Transports taxisektion i Stockholm.

– Många förare är oroliga för smittorisken och är osäkra hur de ska hantera situationen. Vi nekar aldrig kunder, men en del förare väljer att inte ta körningar från Arlanda. Det är ett beslut som varje förare får ta själv, säger han.

Det är en svår situation, särskilt för taxiförare som jobbar utan kollektivavtal, anser Saied Tagavi.

– Om en förare misstänker att de har smittats ska de omedelbart sjukanmäla sig till sin åkare och stanna hemma i karantän. Men många förare som kör utan kollektivavtal och jobbar för provision har inte råd att stanna hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer