Två centra har öppet dygnet runt i norra Stockholm – i södra inget. Foto: TT

Färre vårdplatser för hjärtsjuka i söderort än norrort

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader i hur prioriterad den akuta hjärtsjukvården är i Stockholms norra och södra delar. Både Danderyd och Södersjukhuset har mångdubbelt fler vårdplatser trots att akuta hjärtproblem är vanligare i länets södra delar.

På Danderyds sjukhus finns i dag 78 vårdplatser för akut hjärtsjuka patienter. Sjukhuset har ett täckningsområde som befolkas av ungefär 550.000 personer.

Huddinge som ska vårda patienterna i Södertörns kommuner har 22 akuta hjärtsjukvårdsplatser. Där bor runt 400.000 potentiella patienter.

Inget centra i södra Stockholm

På kvalitetsregistret Swedeheart jämför man hjärtsjukvården i landet. Där ser man skillnader i hur snabbt patienter får akut hjärtvård beroende på vilket sjukhusområde man tillhör.

– I norra Stockholm finns det två centra som har öppet dygnet runt och i södra finns det inget centra som har öppet dygnet runt. Där finns det skillnader i logistiken. Med vetskap om att dödligheten ökar ju mer du väntar innan du får en kärlvidgande behandling talar om för oss att fler patienter bör få tillgång till snabb behandling, säger Stefan James som är professor på Akademiska sjukhuset i Uppsala och styrgruppsmedlem i Swedeheart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer