Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den blev bättre än jag trodde, säger Layla Mustafazade om gruppens animerade film. Klicka på play för att se hur filmen skapades. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Farstaelever får skapa egna filmer om sexualkunskap

Uppdaterad
Publicerad

Att kombinera sexualundervisning med filmskapande låter kanske lite snuskigt – men det är precis vad åttondeklassarna på Farsta grundskola har gjort. Tanken är att göra sexualkunskapen lite mer kreativ och att få eleverna att skapa utifrån vad de lärt sig.

Under våren har Farsta grundskola haft en kärleksvecka där eleverna på olika sätt, och inom flera ämnen, arbetat med sexualkunskap. Ett av momenten var projektet Skapa bra-känsla där eleverna först får sexualundervisning och sedan gör egna animerade filmer utifrån den kunskap de fått.

– Vi tycker att det är ett bra sätt att nå unga som kanske inte står ut med att bara lyssna. Det blir en aktivitet, nånting kreativt som vi kan använda sen, säger läraren Lotta Palm.

Eleverna Melissa De Freitas, Alice Callert, Layla Mustafazade, Rasmus Peterson och Albin Folkesson har valt att göra en film på temat ”säkert sex”. Hör dem berätta om varför och se hur filmen blev i videon.

Skapa bra-känsla

Skapa bra-känsla är ett samarbete mellan RFSU och mediehuset Fanzingo där sexualundervisning möter filmskapande.

Först får eleverna undervisning av sexualupplysare och sedan får de skapa egna filmer i så kallad stop motion-teknik med hjälp av filmpedagoger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet