Foto: SVT

Trenden i Rinkeby bruten – fler vaccinerar sina barn

Uppdaterad
Publicerad

I Järvaområdet är det betydligt färre som vaccinerar sina barn mot mässling än i många andra delar av Stockholm. Men i Rinkeby har man lyckats vända trenden.

På barnavårdscentralen i Rinkeby träffar vi Fatoum Amin från Somalia. Hon vill inte visa sitt ansikte, men delar gärna med sig av sina tankar kring vaccination.

Tidigare har hon valt att säga nej till att låta sina barn ta MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund.

– Jag hörde att barnen blir handikappade och inte pratar, så jag blev rädd, säger hon.

Och Fatoum Amin är inte ensam i Järvaområdet om att tro det här.

– Det är den somaliska gruppen som har haft misstankar. De är rädda för att barnet inte ska börja prata, att de ska få autism av vaccinet, säger Johanna Mellbom, barnsjuksköterska i Rinkeby.

Ligger det någon sanning i det här?

– Nej, det gör det inte. Det handlar ju om en forskning där det fuskades och där personen inte jobbar som läkare längre. Han var betald av läkemedelsbolag.

”Kan lita på oss”

För att ta död på myten om att vaccinet är skadligt startades ett projekt i Rinkeby för tre år sedan där förstagångsföräldrar får upp till sex hembesök av BVC och föräldrarådgivare.

– Vi kan prata i lugn och ro med bildmaterial och med docka kring alla hälsofaktorer. Både mat, kost och vacciner, och det här har genererat en tätare kontakt som har gett bättre tillit. Istället för att man litar på sin syster eller en kompis som berättar att barnet slutar prata så kan man våga lita på oss, säger Johanna Mellbom.

”Nu har jag beställt tid”

När projektet startade var det bara runt 70 procent av barnen i Rinkeby som tog MPR-vaccinet. Men bland de familjer som varit med i hembesöksprogrammet har andelen stigit till 85 procent.

– Jag tycker att det är jättekul att man kan se ett konkret resultat, säger Johanna Mellbom.

En som ändrat sig är Fatoum Amin som nu har bestämt sig för att låta sina barn vaccineras.

– Nu har jag beställt tid nästa vecka för mina två flickor. De är fem och tre år gamla.

Och nu försöker hon övertyga andra mammor om att MPR-vaccinet är ofarligt.

– Jag säger till andra kvinnor som jag känner att det är bra och att det hjälper barnen, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.