”Fel att fälla tv-eken”

Uppdaterad
Publicerad

Trädkonferens ska förbättra kunskap om gamla träd.

-Vi tror absolut att trädet hade kunnat stå kvar, säger Cilla Lundström, styrelseledamot i Sveriges arboristförbund och en av initiativtagarna till konferensen..

Europas ledande trädexpertis är samlad i Stockholm för utbyte av senaste forskningsrön om hur man vårdar och hur man bedömer hälsan hos gamla träd.

Tv-eken

En konferens som utlöstes av dom chockvågor som fällningen av TV-eken spred bland arborister- även utanför Sveriges gränser.

I god kondition

-Jag tror trädet hade haft goda möjligheter att leva vidare. Det omringades av sten och asfalt redan i början på femtiotalet och hade ju klarat sig fram till nu med en trädkrona i god kondition, säger Mike Ellison, som är en av europas främsta experter på att bedöma just risker med gamla träd i stadsmiljöer. Och han menar att säkerhetstänkandet ofta är överdrivet.

-Beslutsfattare fokuserar ofta på hur stor risken är att de själva får skulden OM något skulle hända, istället för att pröva hur stor risken verkligen är att trädet skadar någon. Det vore bra om arborister kunde tänka mindre på sig själva, så skulle många träd få stå kvar, säger Mike Ellison.

TV-eken facit

Resterna av TV-eken erbjuder nu helt unika möjligheter att testa senaste utrustningen för att bedöma hälsan hos gamla träd. För här ligger ju facit – vidöppet.

-Vi  har utvecklat en tomograf som skickar impulser in i stammen för att mäta trädets täthet. Och det är nästan skakande att se hur nära informationen vi får på datorn ligger det vi nu ser när trädet är itusågat, säger Jon Hartill, ordförande i Sveriges arboristförbund.

Bättre kunskap

Målet med detta internationella trädmöte...är framför allt att skapa nya nätverk för att förbättra arbetet med att bevara gamla träd.

-Vi måste sprida kunskapen mycket bättre. Många beslut fattas av kommuner eller privata markägare som varken har råd med senaste utrustningen eller råd att utbilda sig. Vi har förståelse för att alla inte ligger i topp när det gäller detta.

-Men på dom grunder som TV-eken fälldes ska man inte kunna fatta beslut i framtiden, slutar Cilla Lundström, Sveriges arbotistförbund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-eken

Mer i ämnet