Foto: Arkivbild.

Fem automatvapen – inte ”synnerligen grovt”

Publicerad

Tonåringarna hade med sig fem helautomatiska automatkarbiner och skarp ammunition i taxin i Bromma, och på allmän plats. Ett synnerligen grovt vapenbrott? Nej, konstaterar Högsta domstolen.

Det var när polis stoppade taxin i Bromma i Stockholm i januari i år, som männens bagage upptäcktes. I två sportväskor fanns fem helautomatiska automatkarbiner, fem magasin innehållande 99 skarpa patroner samt ytterligare 280 skarpa patroner. Två av automatkarbinerna provsköts senare, och visade sig funktionsdugliga.

Allvarligaste fallen

De tre unga männen, varav två var 19 år och en 17 år vid brottstillfället, dömdes av tingsrätten för synnerligen grovt vapenbrott. Domen överklagades, och hovrätten gjorde en annan bedömning. Där rubricerades brottet istället som grovt vapenbrott, och 19-åringarna dömdes till fängelse i ett år och åtta månader. Sjuttonåringen dömdes till sluten ungdomsvård.

Nu slår HD fast hovrättens dom. Det råder ingen tvekan om att vapenbrottet var grovt, däremot når det inte upp till vad som kan anses vara synnerligen grovt, anser HD. Denna kategori ska enligt lagtexten användas för de allra allvarligaste fallen, som exempelvis rör ett stort antal vapen.

Inte ense

-Fem helautomatiska automatkarbiner utgjorde inte ett så stort antal vapen att det var något av de allra allvarligaste fallen. Sedan fanns det inga andra omständigheter att beakta förutom att de innehafts och transporterats på allmän plats och tillsammans med ammunition, säger Agneta Bäcklund, justitieråd vid Högsta domstolenVad skulle då kunna vara ett stort antal?

– Om du skulle hitta en vapengömma, till exempel ett par hundra vapen – det är ju helt uppenbart ett stort antal. Fem utgör inte ett stort antal, men jag kan inte svara på var gränsen går när man kommer upp till synnerligen grovt brott, det är omöjligt för mig.

Två av ledamöterna i HD var skiljaktiga och ansåg att brottet visst var synnerligen grovt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer