Anställda på gymnasium i Botkyrka sparkas – utnyttjade skolans resurser

Uppdaterad
Publicerad

För knappt en månad sen avskedades en rektor vid Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka kommun efter misstankar om oegentligheter och nu växer utredningen. Ytterligare fem anställda sägs upp och två har stängts av i väntan på utredningen.

De anställda misstänks ha utnyttjat skolans lokaler, resurser och material. Intäkter kopplade till utbildningen ska ha gått till åtminstone en av de anställda och det ska ha skett i samförstånd mellan flera som jobbat på skolan.

Sedan tidigare har skolans rektor avskedats och nu sägs alltså fem anställda upp. Dessutom är ytterligare två anställda avstängda i väntan på fortsatt utredning.

Anställd vid utbildningsförvaltningen sparkad

En av de som sagts upp är en anställd vid utbildningsförvaltningen som enligt utredningen nyttjat en tjänst på skolan på ett otillbörligt sätt och därmed brustit i sitt uppdrag.

– Det som uppdagats är oacceptabelt och jag hoppas att de arbetsrättsliga processerna går fort, så att avskeden kan verkställas snarast möjligt, säger Anette Älmdalen, utbildningsdirektör i Botkyrka kommun.

Del i kommunens arbete mot fusk

Det var i samband med kommunens arbete mot fusk och korruption som misstankarna uppdagades. Så här sa Anette Älmdalen till SVT i slutet av maj.

”Svårt att garantera att det inte händer igen”

Botkyrka kommun har polisanmält händelsen och lämnat över den interna utredningen till polisen. Nu ska kommunen se över hur de kan förebygga eller tidigt upptäcka liknande händelser.

– När det är flera anställda på olika nivåer som samarbetar i syfte att inte bli upptäckta så är det svårt att garantera att det inte händer igen men vi ska se över om vi ytterligare kan skärpa den interna kontrollen. En del skulle kunna vara en visselblåsarfunktion, säger Joel Axberg som är tillförordnad verksamhetschef för Botkyrka kommuns gymnasieskolor.

Hör honom berätta om misstankarna i videon högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.