Fler feta stockholmare får diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde man och var femte kvinna i Stockholms län kommer att få diabetes under sin livsstid, visar en studie från landstingets Centrum för epideimiologi och samhällsmedicin.

Forskarna slår fast att andelen diabetessjuka har förbubblats i länet på bara tjugo år, det visar en studie från landstingets Centrum för epideimiologi och samhällsmedicin, en studie som presenteras i dag och som Dagens Nyheter har tagit del av.

Orsaken sägs vara att stockholmarna blir allt fetare.

– Övervikt och diabetes går hand i hand, säger forskaren, Sofia Carlsson vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Även förekomsten av fetma har fördubblats de senaste tjugo åren. I dag är var tionde person fet, det vill säga har ett BMI över 30. Orsaken till att fler män får diabetes tros vara att det också är fler män som är överviktiga.

– Vi hade inte förväntat oss att livstidsrisken för diabetes skulle vara så hög. Man har underskattat problemet i Sverige, säger forskaren Sofia Carlsson till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.