Fildelare ska stoppas med specialkompetens

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare föreslår nya vapen i kampen mot fildelarna: specialisering, utbildning och samordning. -Naivt, svarar Piratpartiet.

Tillslaget mot fildelarsajten The Pirate Bay den 31 maj har fört in begreppet fildelning i svenskens medvetande.

Justitieminister Thomas Bodström har redan krävt krafttag mot den illegala verksamheten och på torsdagen tog hans departement emot en rapport med förslag från åklagarmyndigheten och polisen om hur man effektivare ska kunna bekämpa de brott mot upphovsrätten som sker över internet.

Särskild kompetens

Utredarna föreslår att både polis och åklagare som utreder brotten ska ha specialkompetens. Utredningarna ska därför koncentreras till de internationella åklagarkamrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö och till polis med särskild kompetens i samma regioner.

Anmälningar om brott från upphovsrättsinnehavarnas intresseorganisationer ska samordnas av rikskriminalpolisen som också kan biträda övriga polismyndigheter i utredningsarbetet.

Piratpartiet tycker inte att fildelarna ska bekämpas. Ändå kritiserar partiledaren Rickard Falkvinge förslaget om en tiodagars utbildning för specialåklagarna med motiveringen att det är naivt att tro att någon ska kunna lära sig ”tekniken i all dess komplexitet” på den tiden.

För polisen föreslår utredarna en femveckorskurs i polishögskolans regi.

Många vill legalisera

Vid sidan av debatten om hur fildelarna bäst ska kunna stoppas inom lagens ramar fortsätter en annan debatt – den som handlar om nya sätt att se till att upphovsrättsinnehavarna får ersättning, trots all gratis nedladdning som sker på internet.

När Sifo för Göteborgs-Postens räkning frågade 1 000 personer i olika åldrar om de tycker att det ska vara lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddad film och musik från internet svarade 48 procent ja. 34 procent svarade att det ska vara olagligt och resten visste inte eller var tveksamma.

Undersökningen visar att svenskens rättsuppfattning inte stämmer överens med gällande lagstiftning. Sedan 1 juli förra året är det olagligt att lägga ut upphovsrättsskyddat material på internet, det är också olagligt att ladda ner det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.