Foto: svt

Filifjonkor, Nina Persson och åldrande

Uppdaterad
Publicerad

Filifjonkor, sångaren Nina Persson, nätets mörka värld och en avslutande del om ålderdomen. Allt får plats i Dramatens vårprogram.

Programmet presenterades under torsdagen i Målarsalen på Dramaten och en stor del av teaterns ensemble fanns på plats.

En av vårens uppsättningar är också ett avslut. Det handlar om Marie-Louise Ekmans pjäs Försökskaninerna som är den tredje och sista delen i en trilogi om hennes mammas ålderdom.

–  Jag har slagits av att det här är mitt sätt av att få vara en gång till med min mamma. Det är viktigt att få umgås med människor vare sig de är levande eller döda, säger hon.

Huvudrollen spelas av hennes nära vän Marie Göranzon.

– Det glädjer mig som skådespelare och som äldre kvinna att få gestalta det här på min ålders höst och kanske hålla min egen ålderdom borta en lite stund till.

Filifjonkor fredag den trettonde

Det ska också bli konserter med sångaren Nina Persson och Martin Hederos i Lejonkulan men det är ännu lite diffust och mer på planeringsstadiet. En nyhet som är helt klappad och klar är däremot en ny chef i form av Ada Berger.

Berger har tidigare jobbat som konstnärlig ledare på Malmö stadsteater och nu blir hon chef för Unga Dramaten. Ett av vårens alla projekt för de yngre handlar om filifjonkor.

– Fredag den trettonde januari så har Filifjonkan som trodde på katastrofer premiär. Filifjonkan är ju en oerhört rädd och neurotisk karaktär i Tove Janssons värld och man kan ju tänka sig att fredag den trettonde verkligen är en sådan dag när hon är på helspänn, säger Ada Berger.

”Vi kanske ses i helvetet”

Andra uppsättningar som dyker upp i vår är bland annat Lars Noréns nyskrivna verk Stilla liv och pjäsen The Nether som handlar om nätets mörka rum som regisseras av Lena Endre.

Och trots att Marie-Louise Ekman och Marie Göranzon nu ska avsluta trilogin om den förstnämndes mamma så stänger de inga dörrar.

Hur kommer det bli att avsluta det här nu då?

– Det har vi ju inte gjort än, säger Marie-Louise Ekman och Marie Göranzon fyller på:

– Det kanske blir själavandring i nästa pjäs. Man har ingen aning när det gäller Marie-Louise. Vi kanske ses där uppe i himlen eller i helvetet.

– Vilken bra idé! Jag går genast hem till min ateljé och skriver, avslutar Marie-Louise Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.