Foto: SVT

Filippa Reinfeldt: Vi tar vårt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är allvarlig – det medgav Filippa Reinfeldt när hon gästade Agenda för att diskutera krisrapporterna om sjukvården. Men hon menade att de styrande i Stockholm redan har skjutit till mycket pengar.

– Mammorna kan känna sig trygga med förlossningsvården, framhöll hon trots den kritik som kommit från barnmorskor om bristande patientsäkerhet.

– Men det finns del att göra för att även medarbetarna ska känna sig nöjda, sade hon.

Filippa Reinfeldt, som är moderat sjukvårdslandstingråd, mötte i studion Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

– Vi måste ha en diskussion om platsbristen, och ska vi har fler platser behövs även mer personal, sade Hellmark Knutsson.

Mer personal behövs

Filippa Reinfeldt sade att de båda nog var överens om att mer sjukvårdspersonal behövs i Stockholm och även i hela Sverige.

– Men vi tar vårt ansvar, hävdade hon.

– När vi tillträdde i början av 2007 fick vi börja med att bygga upp de vårdplatser som Socialdemokraterna hade skurit bort. Ni skar bort 300 vårdplatser precis innan ni lämnade och stängde ner ett antal vårdcentraler. Det tar lång tid att bygga upp.

De borgerliga styrande partierna i Stockholm har kommit ungefär halvvägs med sin utbyggnadsplan, sade Filippa Reinfeldt.

– Den omfattar 500 nya vårdplatser, vi har byggt ut lättakuter och närakuter, förstärkt primärvården med 40 nya vårdcentraler... Vi har beslutat om 36 miljarder i investeringar och vi har också skjutit till 12, 5 miljarder under min tid. Jag tror ändå vi måste göra mycket mer fortsättningsvis, sade hon.

Någon annans ansvar

– Det här är det vi har fått höra under veckor av vårdkris – att det är någon annans ansvar, någon annans fel, inte ert fast ni har haft makten i sex år, kontrade Helene Hellmark Knutsson.

– Vi är överens om de 36 miljarderna, men det är på en period av tio år. Vi måste fundera på vad vi kan göra här och nu, sade hon och tillade att de borgerliga inte gjort de investeringar som krävts, varken i akutsjukvård eller akutsjukvård, sade hon och fortsatte:

– Vi har varit förvarnade sedan 2007 om att det skulle bli så här. Vi har haft överbeläggningar under lång tid och förlossningsvården är hårt pressad. Vi har nästintill konstant överbeläggning och klarar inte toppar, medan personalen håller uppe kvaliteten och säkerheten genom att slita otroligt hårt. Det är en ohållbar situation.

– Hade vi legat kvar på samma satsning som Socialdemokraterna låg på för sex år sedan skulle vården i Stockholm haft nio miljarder mindre att röra sig med i dag, sade Filippa Reinfeldt.

– Men ansvaret har varit ditt sedan 2007, sade Helene Hellmark Knutsson.

De var ändå eniga om att man måste titta på om det behövs mer resurser när det kommer en sjukdomstopp, som just nu med influensan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet