Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De sökande fick 3-4 minuter på sig att prata med en arbetsgivare. De som gjorde bra ifrån sig kommer bli kallade till en längre intervju. Foto: Simon Lundvall/SVT

Filmbranschen söker folk – speeddejting på Filmhuset

Publicerad

När Film Stockholm, Stockholms stad och Arbetsförmedlingen anordnade speeddejting på Filmhuset var det många aspirerande filmarbetare som hittade dit.

– Jag vill lära mig hur det går till bakom kulisserna, säger Kristina Kiviniemi som är där i hopp om ett första jobb i filmbranschen.

För att göra en film krävs många olika yrkesroller. Inte minst praktiska. På Filmhuset befann sig arbetsgivare för att locka in platsassistenter, inspelningsassistenter och runners – ingångsjobb i filmbranschen. Arbetsformen är behovsanställning.

– Det kan vara lite tuffare än andra branscher. Det kan vara nattjobb, det kan vara helg. Så det är väldigt varierande arbetstider, säger Daniel Chilla, filmkommissionär på Film Stockholm.

 Är man ändå intresserad har Daniel Chilla ett tydligt tips.

– Ring runt, ge inte upp. Du måste ha tajming. Det kan hända ett en producent eller produktionsbolag som du ringer inte har ett jobb just då. Sedan tre veckor senare behöver de någon, då gäller det att de kommer ihåg dig.

Hör mer i klippet ovan.

  • Platsassistent: Hjälper platschefen med inspelningsplatsen, informerar produktionen om vad som gäller och kommunicerar med boende och förbipasserande.
  • Inspelningsassistent: Beskrivs som en väg in i branschen. Har oftast hand om fikaborden men ska även kunna vara behjälplig under inspelningen.
  • Runner: Fungerar som en chaufför och kör bland annat skådespelare till rätt plats.

Källa: Filmservice.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.