Eleverna kommer att bli placerade på andra skolor i kommunen. Foto: SVT

Fisksätraskolan i Nacka läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun lägger ner Fisksätraskolan på grund av kvalitetsbrister och otrygghet. Istället ska stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ta över i samma lokaler till höstterminen 2021.

Kvalitetsbrister och otrygghet gör att kommunen nu väljer att lägga ner skolan, skriver Nacka kommun i ett pressmeddelande. Istället ska Stena fastigheter ta över fastigheten och stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ska bedriva ny verksamhet i lokalerna. Skolans elever och personal kommer istället erbjudas platser på närliggande skolor.

– I dag väljer 92 av 750 skolbarn i stadsdelen Fisksätraskolan, vilket är alldeles för få, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lever inte upp till kraven

De låga elevunderlaget går ut över undervisningen, enligt Nacka kommun.

– Det gör att skolan inte längre kan erbjuda en utbildning som lever upp till kommunens krav, säger Einar Fransson, produktionsdirektör på Nackas kommunala skolor.

Socialdemokraterna i Nacka menar att problemen är en följd av att den styrande Alliansen inte har satsat tillräckligt med resurser på Fisksätraskolan.

– I ett läge där elever och barn i Fisksätra behöver stöd och satsning väljer Alliansen att istället kapitalisera på barnens bekostnad, sälja fastigheten och hoppas att någon annan ska lösa problemet, säger Khashayar Farmanbar (S), kommunalråd i opposition.

Ska stänga till sommaren

När den nya verksamheten startar förväntar man sig att skolan ska ha kapacitet för 540 elever, vilket är betydligt fler än i dag. Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor vill även ha ett högstadium på skolan, något som inte finns i dag.

Beslutet om nedläggning av skolan kommer fattas den 3:e juni av kommunstyrelsen och beslut om försäljning av fastigheten kan fattas av kommunfullmäktige den 17:e juni. Enligt förslaget stänger skolan till sommaren för att renoveras.

Den nya skolan förväntas öppna till höstterminen 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.