Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tomas Frisk, chef på zoologiska avdelningen på Skansen, om varför man avlivade fyra vargar, men nu vill artbevara fjällräven. Se också hur rävhonan reagerar när den unga hanen försöker få kontakt. Foto: Jens Larsson/SVT

Skansens vargar avlivades – nu har fjällrävar flyttat in

Uppdaterad
Publicerad

Fjällrävar har tidigare varit utrotningshotade i Sverige och för att få till en reservpopulation har Skansen valt att skaffa ett rävpar till djurparken. I höstas fick Skansen kritik efter att fyra vargar avlivats, men nu satsar djurparken alltså på att artbevara fjällräven.

Fjällräven finns framförallt i trakterna runt Hemavan samt Jämtlands- och Härjedalsfjällen och har ökat i antal efter att det kommit fler gnagare och lämlar i fjällen.

– Fjällrävar jagades hårt i början av förra seklet, det var pälsen som man ville komma åt. Som mest räknade man till 10 000 individer i början av 1900-talet, säger Johan Wallén som är forskningsbiträde på zoologiska institutionen på Stockholms universitet.

”Hade ett varghägn som inte fungerade”

Samtidigt som djurparken pratar om att artbevara fjällräven valde Skansen förra året att avlivade fyra unga varghannar och det väckte kritik hos många.

– Vi hade ett varghägn som inte fungerade, vargar som inte gick ihop. Ingen annan djurpark i Europa kunde heller ta emot vargarna och då tvingades vi att avliva vargarna, säger Tomas Frisk  som är chef för zoologiska avdelningen på Skansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.