Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Olovslunden, som blir det första biotopskyddsområdet i Stockholms stad för att värna biologisk mångfald. Foto: SVT

Här är Stockholms första naturreservat i miniformat: ”Skyddas för framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ska Stockholms stad inrätta biotopskyddsområden – det vill säga små mark- och vattenområden som är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden.

– Det är som mini-naturreservat. Områden med höga ekologiska värden men som är för små för att göra till naturreservat, säger Viveca Jansson, miljöutredare i Stockholms stad.ens

I budgeten för 2023 beslutade Stockholms stad att inrätta fem biotopskyddsområden och under 2024 ytterligare utreda fem till. Nu ska det första området, Olovslundsdammen i Bromma, ut på samråd.

– Det är ett sätt för staden att skydda även mindre grönområden där det lever skyddsvärda arter som utgör en viktig del i stadens gröna infrastruktur, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Biotopskydd för barrskog och djurfauna

Områden där biotopskydd kan vara aktuellt är när det är för litet för att bli naturreservat, men där det finns natur som till exempel ädellövskog och barrskog värd att bevara och en djurfauna värd att skydda.

Syftet med biotopskydd är att hålla ihop naturen så att de existerande gröna kilar av naturområden som finns i staden knyts samman och inte isoleras.

– Risken om vi inte skyddar de små viktiga grönområdena är att de försvinner och används till ny infrastruktur när vi blir fler invånare och staden måste byggas ut, säger Gundula Kolb, stadsbyggnadsstrateg i Stockholms stad.

Dessa biotopskyddsområden inrättas under året

  • Olovslundsdammen med omgivande skog
  • Område vid Skönstaviks allé och Drevvikens strand i Sköndal
  • Delar av Rimiparken och Gubbkärrsskogen i Nockebyhov
  • Område nordväst om Västerholmsskolan i Vårberg
  • Bergsbranter och skogshöjder norr om Vintervikens dalgång

Källa: Stockholms stad

Biostopskydd som kommuner får besluta om

De kvarvarande biotoperna som utgör värdefulla livsmiljöer för växt- och djurarter i ett i övrigt påverkat landskap.

Rik- och kalkkärr i jordbruksmark

Ängar

Naturbetesmarker

Naturliga vattendrag

Ras- eller bergbranter

Naturliga vattenfall med omgivande mark

Naturliga forsar med omgivande mark

Naturliga sjöutlopp med omgivande mark

Mynningsområden vid havskust

Rev av ögonkorall

Naturliga sjöar och andra vatten som är naturligt fisktomma

Helt eller delvis avsnörda havsvikar

Grunda havsvikar

Ålgräsängar

Biogena rev

Strand- eller vattenmiljöer som hyser bestånd av hotade eller missgynnade arter, eller som har en väsentlig betydelse för hotade eller missgynnade arters fortlevnad

Biotopskyddsområde är en form av områdesskydd enligt miljöbalken som kan användas för att skydda ”små mark- eller vattenområden (biotoper) som på grund av sina särskilda egenskaper är värdefulla livsmiljöer för hotade djur- eller växtarter, eller som annars är särskilt skyddsvärda” (7 kap. 11 § mb).

Källa: Naturvårdsverket

Så mycket kostar miljöarbetet

Stockholms stad lägger 38,5 miljoner kronor på arbete med biologisk mångfald, samt skydd och skötsel av natur, under 2024. Det är tio miljoner kronor mer jämfört med föregående år.

Källa: Miljöpartiet i Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.