Allt fler lantbrukare satsar på ekologiskt

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal lantbrukare från ABC-området visar intresse för att lägga om sin produktion, enligt organisationen KRAV. En kraftig uppgång jämfört med tidigare år.

Mats Wennberg, lantbrukare på Ärentuna Prästgård norr om Uppsala, planerar för 9000 höns som ska värpa KRAV-märkta ägg från och med nästa höst.

– Jag tror det är framtiden helt enkelt, med tanke på vad folk efterfrågar idag, säger han.

Vi köper allt mer ekologiska och kravmärkta produkter samtidigt som produktionen halkar efter. Obalansen leder till brist på varor som ägg och griskött i butikerna. Men nu verkar en vändning vara på väg.

– Konsumtionen ökar snabbt och beräknas växa med 30 % i år. Nu finns det en marknad som lockar många lantbrukare att lägga om, säger Johan Cejie försäljningschef på organisationen KRAV. 

För att Ärentuna Prästgård ska bli KRAV-certiferad måste hönsen matas med ekologiskt foder, kunna röra sitt fritt och få värpa i naturlig takt. Satsningen kräver en investering på ca 12 miljoner kronor – något som väcker oro men också framtidstro hos lantbrukaren Mats Wennberg.

– Man måste våga förlora, annars kan man inte vinna någonting, säger han.

Men här känns det som att det kan gå vägen?

– Ja, annars skulle jag aldrig göra detta!

År           Antal

2011 200

2012 120

2013 44

2014 150

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer