Foto: Anders Wiklund/TT

Fler bostäder, skolor och idrottsanläggningar – ny plan för Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

År 2040 förväntas Stockholms stad ha vuxit till 1,3 miljoner invånare, från dagens 900 000. För att möta befolkningsökningen föreslås i den nya översiktsplanen att fördubbla bostadsbyggandet samt satsa på nya skolor och idrottsanläggningar.

Staden har som mål att växa med 140 000 bostäder till år 2030. I den gällande översiktsplanen från 2012 planerades för en årlig utbyggnadstakt om 3000-4000 bostäder. Ambitionen i den nya planen är att fördubbla det och uppnå en stabil takt om 7000-8000 nya bostäder per år.

Fyra områden är särskilt prioriterade, Kista, Skärholmen, Farsta och Hagsätra.

– Det finns barriärer mellan de här områdena och övriga delar av Stockholm. Både identitetsmässigt, socialt och genom till exempel vägar och kollektivtrafik. Vi vill bygga bort barriärerna genom socialt hållbart byggande, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Skola och idrott

Byggplanerna framgår av den nya översiktsplan för Stockholm som kommunstyrelsen klubbar på onsdagen. Planen handlar även om ett ökat fokus på skola, service och idrott.

– Det är en ideologisk aspekt. Tidigare majoriteten ville förlita sig mer på privata alternativ när det gäller till exempel skolor. Vi tycker att det är kommunen som ska ta det övergripande ansvaret för utbildningen. Samma sak gäller idrottshallar och andra idrottsanläggningar, säger Jan Valeskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.