-Vi ska försöka spänna bågen hårdare i Danderyd så vi har uppmanat förvaltningarna att göra vad de kan för att vi ska kunna hjälpa till att ta emot fler flyktingar, säger Gunnar Oom, moderat kommunalråd i Danderyd, till ABC.
Men på integrationsverket är man inte särskilt imponerad. Där vill man att Danderyd ska ta emot tre gånger så många flyktingar.
-De hade en ettårig överenskommelse med oss för 2006 som var på 30 flyktingar. Så det är ju inte mycket till ökning om de säger 100 på tre år. Vi tycker att de borde ta emot ett hundratal per år, inte på tre år, säger Sven-Ove Johansson, expert på nyanländarfrågor vid integrationsverket.
Saknas bostäder
Det kanske vanligaste argumentet från kommuner för att de inte tar emot fler flyktingar är att det saknas bostäder.
-Förmodligen så är det en realitet att de har bostadsbrist i Danderyd men det är ju till stora delar ett resultat av en kommunal planering. Och det är klart, har man valt att inte satsa på hyresrätter eller att ha ett kommunalt bostadsbolag som kan styra över ett visst bostadsbestånd så har man ju försämrat möjligheterna att ta emot flyktingar, säger Sven-Ove Johansson.
Danderyds kommunalråd håller inte med.
-Så är det i Myndighetssverige. Någon sitter någonstans och berättar vad vi borde göra. Vi tycker inte att det är en bra idé att kommuner äger bostäder, utan att människor gör det själva. Och vi hyr idag ett 70-tal flyktinglägenheter från privata hyresvärdar, så man behöver inget eget bostadsbolag för att kunna ordna bostäder av det här slaget. Vi behöver inte den här typen av pekpinnar från integrationsverket, säger Gunnar Oom.