– Getingar hjälper till att pollinera och även hålla undan skadeinsekter, säger Nicklas Bergvall. Foto: Tomas Oneborg/TT/SVT

Fler getingar i sommarvärmen – men insekterna gör nytta

Uppdaterad
Publicerad

Högre temperaturer innebär ofta mer getingar, men trots att många upplever insekterna som obehagliga ska man undvika att försöka få bort dom. Getingar gör nämligen mer nytta än vad man kanske tror.

Sedan maj har Anticimex haft ungefär 1500 saneringar av getingbon i Stockholms län. Det är en ökning med ungefär 500 saneringar jämfört med samma period förra året.

– Jag använder ett puder som är effektivt, man brukar se att getingarna försvinner efter 2-3 dagar, säger Nicklas Bergvall som är ställföreträdande gruppchef för skadesjursgruppen på Anticimex.

Försök behåll getingboet

Enligt Nicklas ska man i största möjliga mån försöka undvika sanering, förutsatt att det inte finns medicinska skäl eller risk för små barn att bli stuckna.

– Är det så att man har ett getingbo ska man försöka behålla det. Getingar är ändå ett nyttodjur, de hjälper till att pollinera och även hålla undan skadeinsekter.

Tips för att undvika getingar

Nicklas brukar berätta för kunderna vilken nytta getingarna gör för trädgården och många väljer då att låta boet vara kvar.

– Ställ ett saftglas vid sidan om så slipper du bli störd vid middagen. Det du också kan göra är att sätta upp insektsnät vid taket så att de inte hittar springor att ta sig in i och bygga bo, säger Nicklas Bergvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer