Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rajinikar Billa och Snehalatha Addula med sonen Rudransh Reddy Billa är nöjda med hembesöken från föräldrarådgivare Maria Tordai och barnsjuksköterska Anneli Pierrou. Foto: SVT

Fler hembesök till förstagångsföräldrar ger friskare barn

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår flera förebyggande projekt inom barnhälsovården i Sverige som ska göra vården mer jämlik. Föregångare är ett lyckat arbete inom Rinkebys barnhälsovård där man gör flera hembesök till förstagångsföräldrarna med både sjuksköterska och föräldrarådgivare från socialtjänsten.

Vi träffar förstagångsföräldrarna Rajinikar Billa och Snehalatha Addula som ursprungligen kommer från Indien. När han fick jobb som it-tekniker i Sverige var det inte självklart vem de skulle fråga om råd när första barnet kom.

– Som nya föräldrar hade vi massor med frågor, säger de.

 I 15 månader har de deltagit i Rinkebys utökade hembesöksprogram för förstagångsföräldrar och är jättenöjda.

– Vi älskade verkligen det, säger Snehalatha Addula.

Sex hembesök

Sedan 2013 får alla inskrivna på Rinkebys vårdcentral och som är förstagångsföräldrar sex hembesök mot tidigare ett. ( I många regioner ges även hembesök vid 8 månaders ålder enligt det nationella barnhälsovårdsprogrammet.)

Barnsjuksköterska Anneli Pierrou

Varje besök är en timme långt och består av ett team med sjuksköterska och föräldrarådgivare från socialtjänsten.

– Man såg ett behov i det här området där det är mycket ohälsa, övervikt, dålig tandhälsa och rökning inomhus och det som barnavårdscentralen redan gjorde räckte inte, berättar barnsjuksköterskan Anneli Pierrou.

Och hennes kollega Maria Tordai som är föräldrarådgivare från socialtjänsten kände att de inte heller nådde ut.

– Syftet är ju att få en jämlik vård, ett jämlikt samhälle där alla har samma möjligheter.

Hör i klippet om deras erfarenheter av Rinkebymodellen

Rinkebymodellen

Visa

Idag är Rinkebymodellen ett etablerat program som spridits inte bara i region Stockholm utan till hela landet med lite olika varianter. Ibland med färre hembesök och med andra yrkesgrupper som logoped, tandhälsa, barnmorska.

Socialstyrelsen håller också i en pilotverksamhet där Rinkebymodellen testas fullt ut i några regioner i landet. Syftet är att få en djupare utvärdering av metoden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer