Lars Blanke är en av många Lidingöbor som drabbats av inbrott i sitt hem. Foto: Margareta Benson

Fler inbrott men färre poliser

Uppdaterad
Publicerad

Den grupp inom polisen som normalt jobbar med inbrott som rör Norrmalm och Lidingö ligger nere i sommar. Orsaken är att personalen behövs i polisens radiobilar.

Villainbrotten på Lidingö har varit fler än på länge den här sommaren. För några veckor sedan inträffade sex inbrott på en enda dag. Men trots detta är polisens särskilda inbrottsgrupp för Norrmalm och Lidingö nedlagd under sommaren. Anledningen stavas resursbrist.

– Min grupp behövs helt enkelt för att köra radiobilarna, säger Kristina Forsgren som är gruppchef för inbrottsgruppen Norrmalm/Lidingö.

LÄS MER: Stockholmspolisen sämst på att klara upp bostadsinbrott

– Konsekvensen blir att allt det arbete vi byggt upp blir liggande tills gruppen börjar fungera som vanligt igen till hösten, konstaterar hon.

Drabbad av inbrott

Hemma på en i det närmaste semestertom gata på Lidingö går Lars Blanke en runda med gräsklipparen över tomten. Så sent som för ett par veckor sedan försökte någon ta sig in i hans garage. Tjuvarna lyckades aldrig men lämnade fula brytmärken på garageporten.

Däremot drabbades Lars av ett inbrott i villan under förra året. När han kom hem på kvällen var en ruta krossad och hela huset genomsökt.

– Det värsta är ju inte värdet av prylarna. Det värsta är faktiskt att någon gått igenom varenda jäkla låda i hela huset, säger han.

LÄS MER: Stor ökning av lägenhetsinbrott

Lars Blanke förstår att polisen måste göra prioriteringar i sitt arbete men inser samtidigt att beslutet att låta polisens inbrottsgrupp ligga nere under sommaren kan få konsekvenser för honom och andra villaägare.

– De som begår inbrott har nog också koll på polisens resurser och det känns både tråkigt och lite obehagligt när man ska åka hemifrån, säger han.

Inbrott lämnar djupa spår

Kristina Forsgren bekräftar att Lars Blankes obehag delas av många som drabbats av inbrott i sitt hem.

– Det finns människor som till och med flyttar och inte vill vara kvar i sitt hem efter ett inbrott eftersom de inte känner sig trygga. Det är faktiskt våra makthavare som får fundera på hur vi ska hantera resursbristen inom poliser, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.