Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga mer containerfartyg i Frihamnen. Foto: Frida Claesson/SVT

Fler kryssningsfartyg till Stockholm när nytt hamnläge öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Containerterminalen har ersatts med kryssningsfartyg när Stockholms Hamnar idag invigde ett helt nytt kryssningsläge i Frihamnen. Den nya kajen möjliggör för fler kryssningsfartyg att lägga till i Stockholm.

Amerikaner från fartyget Marina blev några av de första kryssningsturisterna att lägga till vid Frihamnens nya kaj. Här låg under många år containerterminalen, men när den nybyggda godshamnen Stockholm Norvik hamn öppnade 2020 flyttades containrarna från innerstaden till Norvik.

Det 330 meter långa hamnläget ger nu istället plats åt kryssningsfartyg.

– Det kommer bli en känsla av att komma in i en innerstadskaj, säger Stefan Scheja, marknadsansvarig för kryssning och färjor på Stockholms Hamnar.

Fartyg samsas med ny stadsdel

Samtidigt växer en ny stadsdel fram i området där 4 000 bostäder planeras med tillkommande skolor, idrottsverksamhet, kontor och handelsplatser. Byggstarten för området uppskattas ske 2028.

– Vi har ett tätt samarbete med hamnen när vi planerar staden. Fartygen låter lite och det måste vi hantera i den kommande statsdelen. Vi måste hitta fungerande lösningar för båda parter. Men på sikt blir det tystare tack vare att fastygen ska elanslutas, säger Johanna Bruce som är planeringsprojektledare på Exploateringskontoret.

Se Stockholms nya hamnläge i video.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer