Ökning av mink i skärgården hotar ejder

Publicerad

Minkarna i skärgården blir allt fler, vilket hotar ejdrarna som blir allt färre.

Det visar Skärgårdsstiftelsens årliga inventering av kustens djur- och fågelbestånd som släpps idag.

Gunnar Hjertstrand tittar till skärgårdsstiftelsens minkfällor, men idag är de tomma.

Minken togs hit ifrån Nordamerika i slutet av 1920-talet för pälsdjursuppfödning, och har ingen naturlig fiende i vår natur. Varje år inventerar Skärgårdsstiftelsen kustens djur- och fågelbestånd, och i år är det tydligt att minken har ökat i antal.

Dubbelt så många minkar

– Under 2013 fångades 25 minkar i Nassa skärgård, och det tyckte vi var jättemycket. Året efter fångade vi 49 minkar – nästan dubbelt så mycket. Det pekar ju ganska tydligt på hur utvecklingen ser ut, säger tillsynsman Gunnar Hjertstrand på Skärgårdsstiftelsen.

Vi besöker Eva Jonsson som fått hjälp av Skärgårdsstiftelsen med att sätta upp minkfällor utanför en av hennes stugor. Minken har flyttat in i trossbotten, vilket ger en doft av fiskfabrik.

– Jag brukar ha fullt med ejdrar här i bergskrevorna, men så är det inte nu längre. Vi tror att minken letar och tar äggen och ungarna, säger Eva Jonsson.

Fortsatt minskning av ejder

Det ökande antalet minkar är ytterligare ett hot mot ejdern, som drastiskt fortsätter att minska i antal. Enligt årets rapport ”Levande skärgårdsnatur 2015” nådde ejdern ett nytt bottenrekord.

– I norra skärgården, ut mot Söderarm, så har man räknat fåglar i 20 års tid. I år hade man 19 gudingar, och för 15 år sedan var de 1.800. Det är 1 procent av vad man hade för 15 år sedan. Det är bedrövligt dåligt, säger Gunnar Hjertstrand.

Vitamninbrist

Orosmolnen för ejdern är många. Trots att det samlas ejdrar i innerskärgården blir det inte fler ungar. Ejdern, som mestadels lever på musslor, lider av B-vitaminbrist, något som gör att bara en av tio honor väljer att häcka.

– De vuxna fåglarna orkar inte genomföra häckningen och de små ungarna klarar inte den första tiden – de dör, säger Gunnar Hjertstrand.

Och nu vädjar Skärgårdsstiftelsen om hjälp för att begränsa ökningen av mink och för att rädda fågellivet.

– Köp en fälla, och har vi en fälla ledig så kan vi låna ut den vid en akut minksituation. Varje mink som försvinner är en minskad belastning för det naturliga livet i skärgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.