Det ska bli fler lejon på Drottninggatan. Foto: TT

Fler och tyngre lejon på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Fler och eventuellt också tyngre betonglejon ska försvåra framtida attacker på Drottninggatan.
– De ska ställas ut så att man måste köra sick-sack, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

900 kilo. Så mycket väger betonglejonen som markerar att bilar inte ska köra in på Drottninggatan. De var dock inte tillräckligt tunga för att stoppa lastbilen som körde ihjäl fyra personer vid terrorattacken den 7 april.

Efter dådet har staden sagt att de inte planerar att sätta upp mer omfattande, fasta hinder för att stoppa nya attacker. Däremot har Stockholm stad nu beslutat sig för fler betonglejon, och om det är tekniskt möjligt även tyngre lejon än de som finns i dag, skriver Dagens Nyheter.

– Det är ett 40-tal lejon som nu har beställts och som är på väg. De ska ställas ut på gågator, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), till SVT Nyheter Stockholm.

Men de är ju inte tillräckligt tunga?

– Nej, men de ska ställas ut så att man måste köra sick-sack. Vi har bett konstnären att kolla om man kan göra hinder som väger tre ton i stället för 900 kilo.

Även andra skydd ska hindra fordon

Syftet med att placera ut fler stenlejon är alltså att göra det svårare för lastbilar att komma upp i höga farter.

Även andra gågator i staden, både permanenta och sommargågator, ska få flera skydd under våren och sommaren. Det blir lejon, planteringar och andra hinder. Frågan är dock om dessa hinder är tillräckliga, eller om staden i stället borde satsa på skydd som inte går att köra omkull, exempelvis sådana pollare som finns vid Rosenbad.

– Det är polisen och Säpo som avgör det. Tycker polisen att vi behöver andra åtgärder så gör vi det, men nu börjar vi med lejonen, säger Daniel Helldén (MP).

Efter terrorattacken överöstes lejonen med blommor, och staden har fått in ett medborgarförslag om att göra ett minnemärke på Drottninggatan i form av ett lejon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet