Fler poliser i Västerort

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen gör en storsatsning för att få bukt med 300 yrkeskriminella i Rinkeby-Tensta.

25 poliser ska bli 75 innan årets slut. Men en del av dom som bor där skulle hellre se satsningar på

sysselsättning för ungdomar.

I området som kallas södra Järva finns enligt polisen omkring 200-300 män under 30 år som livnär sig på bland annat bostadsinbrott, personrån och narkotikabrott.

Trots att de bara utgör omkring en procent av de boende får deras brottslighet stor påverkan på samhället. Förra året var det 32 skjutningar i Västerort, många av dem i Rinkeby-Tensta. Detta i kombination med narkotikahandel, utpressning och hot mot vittnen gör bland annat att företag inte vill etablera sig i området. Därför storsatsar polisen nu på Rinkeby-Tensta.

Lagföra och förebygga

Stockholmspolisen kommer nu att omfördela sina resurser i länet så att området, som i dag har 25 närpoliser, får ett tillskott på 29 poliser i vår. I början av nästa år vill man ha ytterligare tio poliser på plats och sommaren 2015 tio till. Området blir det polistätaste i Stockholms län.

– Satsningen kommer delvis att bestå av utredning och lagföring riktad mot individer, men handlar också om att polisen möter upp övriga samhällets satsningar för att få en tryggare plats, säger Elisabeth Anestad, chef för polisen i Västerort.

Maria Häggblom, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, säger att man sedan flera år tillbaka har en god samverkan med polisen i sociala frågor och välkomnar därför förstärkningen.

”Kan inte lösas av polisen”

Trots fler poliser återkommer boende och experter istället till utanförskapet i området.

– Problemen i de här områdena beror på arbetslöshet och att väldigt många unga männsikor inte har möjlighet att fortsätta i yrkeslivet för att de har dåliga betyg. Den typen av problem kan inte lösas av polisen, säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi.

Hanna Helgesdotter Sutherlin bor i Rinkeby och håller med.

– Jag tror inte det är antalet poliser som är avgörande, utan jag tror det är ett problem med integration. Om folk känner sig inkluderade i samhället eller inte,  det handlar inte om huruvida det finns poliser eller inte, säger hon.

Positivt eller repressivt?

Det finns de som anser att polissatsningen kan uppfattas som repressiv av de boende och vissa hävdar till och med att den kan ses som en krigsförklaring. Maria Häggblom håller inte med.

– Men det är viktigt att det är poliser som är vana vid att vara ute på Järva. Arbetet är relationsbaserat och vi har sett att när det kommer främmande poliser så blir det inte så bra. Därför är det viktigt att poliserna blir fredade för det här jobbet, säger Maria Häggblom.

Samtidigt påminner hon om att fler poliser bara är en del i en större helhet.

– Skolan och arbete är de absolut viktigaste frågorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.