Linda Sztankovics tog en kaffe i vårsolen Foto: Pia Heick/SVT

Fler sommargågator i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren får stockholmarna ytterligare två platser i city där man kan slå sig ner utan att bli störd av biltrafik eller andra motorfordon.

Sedan 2015 har Stockholms stad under namnet ”Levande Stockholm” förvandlat gator och torg till uteplatser och gågator utan trafik. Tanken är att öppna upp olika offentliga rum och göra dem mer attraktiva för gemene man, främst under sommaren.

I år har det tillkommit två nya platser i Stockholms city. Den ena är Drottninggatan mellan Tegnérgatan och Kungstensgatan och den andra platsen är kajen på Strömgatan i anslutning till Strömbron. Sträckan på Drottninggatan är redan gågata sedan i fjol men nu har platsen fått fast möblemang.

– Det blir ju toppen med en sommargågata här. Det behövs, säger Linda Sztankovics som tog en fika i solen på Drottninggatan idag.

Swedenborgsgatan är en av många sommargågator i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Växer för varje år

Det första året var det bara två gator på Södermalm men sedan dess har sommargågatorna blivit allt fler och nu finns det på drygt 20 platser fördelat över nästan hela staden.

Även i ytterstaden kommer det att finnas sommargågator och sommartorg precis som i fjol med bara några små förändringar. I år blir det sommartorg i Akalla istället för i Husby och på södra sidan skiftar man från Skärholmen till Bredäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.