Vid sjön Trekanten vid Liljeholmen brinner det i skogen. Foto: SVT

Hundratal gräsbränder i Stockholms län under tisdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen brinner det på många håll i Stockholm län. Vid 20.00 var det ett 20-tal bränder samtidigt, men det har varit många fler under dagen. Orsaken verkar vara de vita, fluffiga aspfröna som ligger överallt på marken, något som förvånat räddningstjänsten.
– Vi har alla våra enheter på alla stationer ute just nu, säger Per Pettersson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar vid 20-tiden.

Enligt räddningstjänsten är det ovanligt mycket markbränder nu. Bränderna har varit spridda i hela länet, det har varit bränder i bland annat Hjulsta, Nacka och Liljeholmen. Totalt var det hundratalet bränder under dagen.

– Vi har haft ett 50-tal gräsbränder sedan lunch. Även om varje händelse sig inte är så allvarlig så blir det allvarligt eftersom det är så många händelser samtidigt. Våra resurser tar slut, säger Anders Edstam, vice brandchef Södertörns brandförsvar.

”Det är därför vi har så många olika bränder”

Främsta boven i dramat är vita, fluffiga aspfrön.

– Vi tror till stor del att det är på grund av aspfröna som vi ser överallt i luften. De är väldigt lättantändliga så när folk kastar fimpar eller annat så sätter det eld i aspfröna och antänder gräs och sprider sig snabbt. Det är därför vi har så många olika bränder, det är det här asppollen som vi inte sett förut, på det här sättet, säger Toni Frank, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Vad ska allmänheten tänka på?

– Man ska vara väldigt försiktig med just fimpar, hur man grillar och liknande. Det räcker att det far lite glöd från en grill och antänder det här pollen så sprider det sig med vinden.

Räddningstjänsten var inte beredda på brandfarliga frön

Enligt tidigare information från räddningstjänsten så ligger torka också bakom bränderna, men Toni Frank menar att det egentligen inte är så torrt just nu i markerna.

– Det var därför vi blev så tagna på sängen också att det bara rasat in massa larm både i går och i dag. Hade det inte varit för det här pollen så hade vi haft en normal dag, fjolårsgräset är inget hot längre.

Toni Frank berättar att det här är nytt för honom.

– När kastanjeträden fäller sina blommor blir det små bruna blad i drivor som brukar tända eld, framför allt i innerstaden, men den här pollen har jag aldrig sett på det här viset förut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.