Inbrottstjuvarna vände upp och ner på Firats lägenhet. Foto: Privat

Flera inbrott fick Firat att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger har Firat Haco Dogan kommit hem till en uppbruten lägenhet. – Det är en känsla av obehag av att någon har letat igenom allt man har hemma, berättar han.

Firat Haco Dogan bor i en bostadsrätt på bottenplan i västra Stockholm. På bara fyra månader har någon brutit sig in i hans lägenhet två gånger.

– Jobbigast är när man kommer hem precis efter att inbrottet har skett. De hade gått igenom alla skåp och rivit ut allt på golven i sökandet efter värdesaker. De hade även sökt igenom kyl och frys och lämnat dem vidöppna, berättar han.

Lägenhetsinbrotten ökar i hela Sverige och flera av kommunerna som toppar Brottsförebyggande rådets inbrottsstatistik är just Stockholmskommuner.

Andra gången tog sig tjuvarna in genom ett fönster. Foto: Privat

– Polisen var inte alls hoppfulla om att få fast någon. Jag fick se avtryck som de hade lämnat efter sig på glansiga saker, och det var tydligen spår efter trädgårdshandskar. Efter första inbrottet fick jag veta att det sker fyra, sex eller åtta inbrott varje dag bara i Västerort, säger Firat Haco Dogan.

Flyttar till nytt boende

Risken att råka ut för inbrott är större när lägenheten ligger på bottenplan. Efter det andra inbrottet valde Firat Haco Dogan att köpa en annan lägenhet som ligger några trappor upp i en annan fastighet, trots att han egentligen trivs där han bor nu.

– Jag känner ingen rädsla, men vill heller inte uppleva samma obehag igen. Jag känner att det får vara nog även om jag tycker om lägenheten och läget i sig. Jag har bott på bottenplan på flera ställen i olika städer tidigare och alltid gillat det.

Hur gör du för att skydda dig från inbrott i framtiden?

– Jag installerar ny säkerhetsdörr och övervakningskameror som sparar senaste veckans händelser i molnet. Jag borde ha haft det tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.