Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du och dina nära och kära kommer inte att kunna fly eller gömma er” – hör om utpressningarna som drabbat människor i landet. Foto: Ebba Nilsonne/SVT

Hon fick utpressningsbrev: ”Om du inte betalar kastas handgranat in i villan”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i landet har fått hotbrev efter senaste tidens sprängningar och våldsdåd i Stockholm. Breven hänvisar till attentaten och hotar med liknande våld mot just deras adress – om de inte betalar motsvarande 30 000 kronor i bitcoin till ett konto.

– Jag har ställt fram brandsläckaren i hallen men jag tänker inte betala, säger en kvinna som SVT pratat med.

Utpressningsbreven som postats till unika adressater har frimärken och poststämpling. Men trots att polisen uppmanar att anmäla, fick en kvinna i Stockholm och hennes familj besked om att förundersökningen lagts ner direkt.

– En polis på Säpo som vi kontaktade sa att det förmodligen är yrkeskriminella bakom – men att vi nog inte behövde vara oroliga, säger hon.

Utpressningsbreven sprids över landet

Sedan dess har fler hotbrev rasslat in över hela landet och familjens anmälan kommer att tas med – trots att utredningen lades ner. Det är ett stort pussel som polisen nu har att lägga.

– Det handlar om väldigt många brev – och det är helt vanliga personer som får dem, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Fotnot: Hör kvinnan läsa ur brevet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.