• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Här lyfts den tre ton tunga statyn av Tor in på Nationalmuseum. Foto: SVT

Flera ton i flyttlasset – nu flyttar gudarna in

Uppdaterad
Publicerad

Alla vet hur jobbigt det är att flytta, mängder med tunga lådor blir det, men det är ingenting mot när ett helt museum flyttar hem igen. Statyer på flera ton tar lite längre tid att hantera.

Efter mer än tre år av renovering är det nu dags att flytta in all konst igen på Nationalmuseum, något som inte går på en kafferast. En frostig januari-onsdag kom två gröna, väl inplastade kuber på ett flak till museet. Mest såg de ut som telefonkiosker, men bakom plasten dolde sig två gudastatyer: Balder och Tor.

– Det var svårt, det var mycket att tänka på, säger Per Lindblom, chef för konsthanteringen på museet.

Statyerna väger tre respektive två ton, och planeringen för flytten har tagit flera veckor. De har lyfts upp med kran, placerats i stålburar, surrats fast, plastats in och sedan transporterats. På museet har man varit tvungen att bygga en ramp och en räls för att kunna flytta dem.

Väldigt riskfylld flytt

– Det gick alldeles utmärkt, men det är väldigt riskfyllt att lyfta sådana här stora skulpturer. Det kan gå någon liten flisa i kanten och det finns inbyggda svagheter i de här föremålen som gamla sprickor, säger Magnus Olausson, chef för samlingarna.

Även en skulptur av Oden kommer att flytta in, men den är så tung att det krävs en egen transport. Det är inte första gången de tre gudarna flyttas runt. De skulpterades i Rom på 1800-talet av konstnären Bengt Erland Fogelberg och stod sedan i Slottet. När Nationalmuseum invigdes 1866 så ville man ha de stora skulpturerna i samlingarna.

– Det sägs att det var 40 män som drog dem från Slottsbacken till museet, och så stod de här i hundra år, säger Linda Hinners, intendent.

”Det känns fantastisk”

På 60-talet flyttade de till Orangerimuseet på Ulriksdals slott men nu har de kommit hem igen.

– Att få vara med om den här händelsen, det känns fantastiskt, säger Linda Hinners.

Museet öppnar för allmänheten igen i oktober 2018.

Nationalmuseum har varit stängt för renovering sedan 2013, och hela museet tömdes, vilket tog ett och ett halvt år. Nu börjar inflyttningen som kommer ta något kortare tid.

När Nationalmuseum invigdes år 1866 var det ett av världens modernaste museer, sedan dess har det blivit gammaldags och ofunktionellt. Därför har det renoverats för 1,2 miljarder i tre år.

Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum.

Källa: nationalmuseum.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer