Foto: TT arkiv

Misstänkt människohandel i Stockholm har inte gått att bevisa

Publicerad

Stockholms län toppar landet med 22 anmälningar om människohandel med barn men inte ett enda gick vidare till åtal.
– Vi ser att det finns ett behov av specialiserade åklagare, säger Märta Johansson, docent vid Örebro universitet som har arbetat med rapporten.

Trots att en tredjedel av landets alla anmälningar om människohandel med barn sker i Stockholm så har inget av fallen gått vidare till åtal, det visar Länsstyrelsen i Stockholms nya nationella kartläggning.

– Stockholm har det högsta antalet anmälningar men det är inte så konstigt, det är en storstad och polisen gör ett gott arbete. Men arbetet behöver stärkas även i Stockholm, säger Märta Johansson, docent vid Örebro universitet som har arbetat med rapporten.

Enligt Märta Johansson så är många av förundersökningar i Stockholms län väl genomförda och att det inte går att bevisa att ett brott har begåtts.

– Men det finns ett ärende som borde ha lett till åtal och vi ser att det finns ett behov av specialiserade åklagare.

Drygt 70 ärenden i hela landet

Rapporten som presenteras för regeringen idag, visar att under en period på ett och ett halvt år under 2015 – 2016 så anmäldes i Sverige drygt 70 ärenden om människohandel med barn. Majoriteten av anmälningarna rör barn i åldrarna 15 – 17 år och de flesta av barnen har asiatiskt eller afrikanskt medborgarskap.

Förundersökningar kritiseras

Enligt rapporten så inleddes en förundersökning i 84 procent av fallen men bara ett fall i Örebro ledde till åtal. Enligt docent Märta Johansson så har grundläggande åtgärder inte gjorts i flera förundersökningar.

–  Exempelvis hördes barnen endast i 50 procent av möjliga fall vid polisledda förundersökningar, målsägandebiträden utsågs endast i 17 procent av ärendena, säger Märta Johansson.

Förslag på förbättringar

Rapporten lyfter fram flera förbättringsförslag som ett starkare samarbete och utbildning för poliser, åklagare och sociala aktörer för att skydda barnen i ett tidigt skede.

– De som löper störst risk för att utsättas för människohandel är ensamkommande barn, säger Märta Johansson till SVT.

Få anmälningar i södra Sverige

Även i Norrköping på Migrationsverkets huvudkontor har många anmälningar gjorts men i södra Sverige så är det få anmälningar enligt rapporten.

– Det är väldigt få anmälningar i region syd, där har man inte haft någon specialiserad polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer