Foto: TT

Flest cykelstölder i augusti

Publicerad

Är du rädd om din cykel? Då gör du bäst i att låsa den ordentligt för i takt med att kvällarna blir mörkare så ökar också cykelstölderna i Stockholm.

Det är tillfället som gör tjuven och varma, mörka kvällar verkar attrahera cykeltjuven. För augusti är den månad då det sker flest cykelstölder i Stockholm, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

I augusti månad 2016 fick polisen in drygt 1.029 anmälningar om stulna cyklar. Betydligt fler än i januari samma år, då det bara anmäldes 173 cykelstölder.

Lås cykeln

– Om du lägger extra krut på att låsa fast din cykel med ett godkänt lås i ramen och kopplat till något fast, oavsett om du är på skolan, på stan eller hemma på gården, så minskar stöldrisken dramatiskt, säger Erik Arvidsson skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam.

Men mörkertalet när det gäller cykelstölder är mycket stort eftersom många inte bryr sig om att anmäla sin försvunna cykel. Kanske beror det på att polisen bara klarar av att lösa 1 procent av stölderna.

Så stoppar du cykeltjuven

Lås alltid cykeln med ett SSF-godkänt* lås

Använd gärna dubbla lås – till exempel ett inbyggt och ett SSF-godkänt bygellås

Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål

Undvik att parkera cykeln bakom buskage/plank eller annat som skymmer. Dåligt upplysta platser gör att tjuven kan agera ostört vid skymningen eller på natten

Märk din cykel, t ex med DNA-märkning

Spara cykelns originalhandlingar och notera cykelns ramnummer

Köp inte en misstänkt billig cykel – begär in kvitto med namn

Källa: Folksam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.