Vardagen för hbtq-personer är normalt sett lättare i en storstad, förklarar Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL. Foto: SVT/TT

Flest personer i samkönade äktenskap bor i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

I inget annat län i Sverige bor det så många samkönade gifta par som i Stockholms län. En anledning kan vara att det är lättare för hbtq-personer att leva i storstäder, enligt Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL,

– Historiskt sett har det varit så, säger hon.

Sedan 2009 är det tillåtet för homosexuella att gifta sig i Sverige. Kampen för alla människors lika rätt att ingå äktenskap pågick länge, det var en av de stora frågorna redan när Europride arrangerades i Stockholm 1998. Idag lever cirka 12 100 personer i samkönade äktenskap, enligt siffror som SCB tagit fram på begäran av Nyhetsbyrån Siren.

Vanligast i Stockholms län

Samkönade äktenskap är vanligast i Stockholms län. Här bor drygt 4 800 personer som är gifta med någon av samma kön. Det innebär 40 procent av landets totalt 12 100 personer i samkönade äktenskap. Att Stockholm sticker ut kan enligt Sandra Ehne, bero på att det är lättare att leva som hbtq-person i en storstad.

– Historiskt sett har det varit lättare i en storstad, och många i Sverige upplever fortfarande att det är så, säger Sandra Ehne till Nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffrorna.

Antal personer i samkönade äktenskap i Stockholms län. Siffrorna framtagna av Nyhetsbyrån Siren. Foto: Nyhetsbyrån Siren

Majoriteten män

Stockholm är också det enda länet där majoriteten av de som lever i samkönade äktenskap är män. I övriga Sverige är det fler kvinnor. En orsak till att det generellt är vanligare med giftermål bland bi- och homosexuella kvinnor är att det, än så länge, är lättare att få hjälp att skaffa barn om man är gift.

Dock är det fortfarande vanligare med äktenskap bland heterosexuella än bi- och homosexuella. En orsak till det, enligt Sandra Ehne, kan vara att samkönade äktenskap i vissa fall förknippas just med de normer som hbtq-personer vill bryta sig fria från.

– Vi som personer och grupp lever utanför normen. Därför finns en inbyggd öppenhet för att inte följa ett färdigt manus för hur vi ska leva våra liv, säger Sandra Ehne till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.