• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Flygbokningarna till Arlanda i sommar är tjugo gånger så många som förra året, enligt ny statistik. Men det är långt kvar till 2019 års nivåer. Foto: Anders Wiklund/TT

Flygbokningarna på Arlanda på väg tillbaka

Publicerad

Flyget är på väg att lyfta igen. De internationella flygbokningarna till Arlanda i juli och augusti har skjutit i höjden, enligt en färsk sammanställning av bokningsdata.

-Vi bedömer att det blir en kraftig återhämtning nu men från väldigt låga nivåer, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Handelskammaren har sammanställt data från flygbranschens samarbetsorganisation IATA som tillhandahåller framåtblickande information om flygbokningar från IATA:s samordnade bokningssystem. Sammanställningen visar att under april och maj i år ökade bokningarna för resor till Arlanda i juli och augusti med 1 993 procent jämfört med 2020.

-Vi kan se att trycket på att resa är enormt. Vi har tjugofaldiga ökningar i bokningsläget, säger Carl Bergkvist.

Under april och maj i år gjordes totalt 42 294 bokningar till Arlanda under juli och augusti, enligt IATA:s system. Det kan jämföras med 2 021 stycken motsvarande period förra året.

Från låg nivå

Att jämförelsesiffran blir så extrem har givetvis att göra med att bokningarna under april och maj i fjol för perioden juli och augusti var i det närmaste obefintliga. Bokningarna ligger fortfarande 70 procent lägre än motsvarande period 2019. Då uppgick totala antalet bokningar under nämnda period till 139 353 stycken.

-Det här är en indikation på att det finns ett uppdämt resebehov som människor realiserar i takt med att vaccinationsgraden går upp, säger Carl Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.