Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängder av poliser står posterade runt om i hela Stockholms innerstad för att bevaka klimatmötet. Foto: SVT

FN-möte, maraton och nationaldagen – Stockholms innerstad korkar igen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan inga bussar går i Stockholms innerstad, det är poliser och blåvita plastband överallt, men vad är det egentligen som händer? Väldigt mycket på en gång, är det korta svaret.

Det som påverkar allra mest är att hela veckan pågår en internationell klimat- och miljövecka arrangerad av FN som heter Stockholm+50. Namnet kommer av att det är 50 år sedan FN:s första miljökonferens på initiativ av Olof Palme hölls just i Stockholm 1972, då kallad Stockholmskonferensen.

Stockholm+50 ska dels högtidlighålla 50-årsjubileet men också arbeta för att öka takten i omställningen mot en hållbarare och grönare värld. Huvudevenemanget är 2-3 juni och då kommer ministrar och statschefer från hela världen, samt representanter från näringsliv och civilsamhälle.

Det här har lett till stora polisinsatser med bland annat drönare, avspärrningar och mängder med poliser på plats i Stockholms city. Dessutom är det stora störningar i busstrafiken i framför allt innerstan. Cirka 100 busslinjer påverkas och är antingen indragna eller omdragna. Alla färdsätt utom buss och bil rekommenderas.

Lopp, korteger och fartyg

Även vattnet påverkas denna fullspäckade vecka. Marinen firar 500-årsjubilem och i samband med det och en Nato-övning kommer ett 40-tal svenska och utländska örlogsfartyg lägga till i Stockholm. Viss avspärrning kommer ske runt fartygen och det blir ”ett enormt säkerhetspådrag både på kajerna och vattnet”, enligt Stockholms hamnar.

Utöver FN-mötet så är det Stockholm Marathon på lördag, och då korkar ju som bekant hela staden igen. Återigen, avstå bil och buss.

På söndagen fortsätter jippona med Gärdesloppet, Prins Bertils Memorial som inkluderar en kortege och dessutom avslutas miljöveckan med Världsmiljödagen. Många busshållplatser dras in ännu en gång i innerstan.

Fortsätter in i nästa vecka

Och samtidigt som klimatkonferensen pågår så startade Järvaveckan på onsdagen och pågår veckan ut. Dit väntas bland andra nästan alla partiledare, inklusive statsministern, men det brukar inte påverka framkomligheten mer än att det blir trängsel runt Spånga IP.

Som grädde på moset inleds även nästa vecka lite annorlunda mot vardagen, med Sveriges nationaldag. Ännu en gång påverkas busstrafiken i Stockholms innerstad och dessutom går inga spårvagnar till eller från Djurgården. Sedan på tisdagen nästa vecka borde det gå att pusta ut för den eventuellt, vid det här laget, irriterade bussresenären och vardagslunken vara tillbaka.

Här kan du läsa mer

För kollektivtrafiken, se sl.se

För detaljer om fartygsbesöket, se stockholmshamnar.se

För mer information om Stockholm+50, se regeringen.se eller stockholm50.global

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.