Följ med ombord på Karolinskas nya avancerade helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Sjutton meter lång och klarar de flesta väderförhållandena som Sverige kan erbjuda – så beskriver Karolinska universitetssjukhuset sin nya helikopter som kan transportera patienter under avancerad intensivvård. Följ med SVT:s team ombord när den provflög över Stockholm.

Enligt Karolinska är det är den första helikoptern i Sverige där det går att bedriva avancerad intensivvård även under transporten, som till exempel Ecmo-vård. Helikoptern ska användas för att hämta patienter från hela landet.

Med den nya helikoptern blir vården snabbare fram till sjukhusen, eftersom den inte behöver lasta om som vid flygningar med flygplan.

– Vi har redan varit ute på ett uppdrag där helikoptern gjorde att vi kom i tid och kunde rädda personen, säger Lars Falk, verksamhetschef för Intensivvård och transport på Karolinska universitetssjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.