Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan dåligt luktsinne leda till? Forskaren Johan Lundström vid Karolinska Institutet reder ut. Foto: Pia Heick/SVT

Forskare varnar: Förlorat luktsinne kan bli ny folksjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Att förlora lukt och smak är vanligt i samband med covid-19 och var femte person har nedsatt luktsinne ett år efter insjuknandet. Nu varnar forskare för att detta på sikt kan påverka folkhälsan i befolkningen negativt. 

– Många kompenserar med socker, salt och fett, säger Johan Lundström, forskare på Karolinska Insitutet. Hör mer i videon.

Enligt forskarna kan ett förlorat luktsinne påverka hälsan och förkorta livslängden. I dag har mellan 300 000 och 400 000 personer i landet drabbats av luktbortfall efter covid-19.

– Eftersom det är många som drabbats och vi vet att det ger allvarliga långsiktiga hälsoproblem så kan det vara en ny folksjukdom. Jag tror vi kommer att se följdeffekter som övervikt och depression, säger Johan Lundström, luktforskare.

Luktsinnet outforskat

Enligt Johan Lundström är lukt och smak fortfarande lite av en gåta. I ett nystartad forskningsprojekt tillsammans med nya lukt- och smakmottagningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge hoppas man på fler svar.

– När vi får ett så stort inflöde av nya patienter så gynnar det forskningen som hjälper oss att ta fram nya metoder att behandla luktnedsättningar, säger han.

Luktbortfall förekommer även vid andra sjukdomar som MS, Parkinson, Alzheimer och depression.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.