Minnesstunden på Raoul Wallenbergs torg Foto: Merzijana Koldzo Hajric

Srebrenica-offer hedrades i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen hölls en minnesstund för offren i folkmordet i Srebrenica, där över 8000 män och pojkar avrättades. Manifestationen avslutades med att de närvarande la vita liljor i vatten i Nybroviken för att hedra alla offer.

I år är det 22 år sedan folkmordet i Srebrenica i Bosnien och Hercegovina, där 8372 bosniaker – majoriteten män och pojkar avrättades inom loppet av tre dagar.

I Srebrenica hölls det under dagen en årlig begravningsceremoni där 71 nya offer fick sina kvarlevor identifierade. Trots att kropparna saknar kroppsdelar så har familjer ändå valt att ta farväl av sina nära och kära. En av de som är identifierad och som begravdes idag är 14-årige pojken Senad Beganovic. Hans kvarlevor hittades i fyra olika massgravar.

Stockholm hedrade offren

För femte året i rad anordnas minnesstund för Srebrenicas offer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Det hölls tal, och minnesstunden avslutades med att dem närvarande la vita liljor i vatten i Nybroviken för att hedra offren.

Bakom arrangemanget i år står APU Network föreningen i samarbetet med Bosnien och Hercegovinas ambassaden och BH Ungdomsförbund.

– Vi vill minnas alla de oskyldiga offer i folkmordet och dela denna stund tillsammans med deras familjer och vänner. Samtidigt påminna världen om vad extremismen och hat mot människor kan leda till och särskilt idag när vi ser hur extremismen växer i både Sverige och Europa, säger Emina Pasic, ordförande för APU Network föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.