SVT

Folktandvården i Tensta riskerar att flyttas till Rinkeby

Publicerad

Folktandvården i Tensta kan komma att läggas ned. Det efter att Folktandvården larmat om att det råder personalbrist på kompetenta tandläkare. Nu föreslås det att kliniken i Tensta ska slås ihop med den i Rinkeby. Samma problem kommer att drabba Folktandvården i Hallonbergen.

Allt för många tandläkare har slutat på Folktandvården i Tensta och nu råder det extrem personalbrist. Därför bör Tenstas klinik flytta in till Folktandvården i Rinkeby för att lösa problemet. 

”Vi kan inte säkra bra vård” 

Klinikchefen för både Rinkeby och Tenstas Folktandvård Saeideh Solimani säger att de inte lyckats behålla sin personal trots förmåner, där man lockat med bland annat extra tillägg och erbjudande om gratis SL-kort.  Det akuta behovet av tandläkare uppstod efter sommaren. 

– Fram till sommaren var vi fullbemannade, vi sökte enbart en tandläkare. I dag saknar vi sju tandläkare. Efter semestern slutade tre tandläkare för att starta eget och nu har vi en tandläkare och en tandhygienist, säger Saeideh Solimani, klinikchef på Folktandvården Rinkeby-Tensta. 

Men behöver ni slå ihop Tensta och Rinkeby? Kan ni inte försöka rekrytera tandläkarna? 

– Behovet är extra stort i Tensta när det gäller erfarna tandläkare, vi tar emot patienter som behöver omfattande behandlingar, oftast är det komplicerade fall och det innebär att nyexaminerade och oerfarna tandläkare behöver handledning i frågan och det saknas här. 

Samma personalbrist har drabbat Folktandvården i Hallonbergen som nu kan slås ihop med Sundbyberg. 

Finanslandstingsråd (M): inleder samtal med privata aktörer 

Nu vill Landstingsledningen att Folktandvården i dialog med privata intressenter ska hitta en lösning för långsiktig närvaro i Tensta. 

– När jag fick veta att klinikchefen i Tensta och Rinkeby föreslog en samlokalisering gav jag därför direkt i uppdrag till Folktandvårdens VD att ta kontakt med andra vårdgivare som kan säkra närvaro i Tensta och fortsätta bedriva tandvård, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. 

Varför skulle privata aktörer lösa problemet bättre än ni gör? 

– De som bor i Tensta har rätt till en bra tandvård och det kommer de att erbjudas också i framtiden men på nästa t-banestation, i Rinkeby. Långsiktigt ser jag gärna att det ska finnas bra tandläkare i Tensta och enligt Folktandvården finns det ett intresse. En privat vårdgivare kan ha lättare att rekrytera, eller så kan det vara småföretagare som själva är tandläkare, säger Irene Svenonius (M) 

Svek mot invånarna 

Om Tensta Folktandvård behöver flytta till Rinkeby innebär det att Tenstabor återigen blir svikna av samhället menar Mohamed Nuur, ordförande för Tensta Socialdemokrater.

– Tensta är känt för att barnen har högre procent kariesskada än barnen i innerstan. I Tensta är det närmare 10 procent jämfört med Södermalm som ligger på en procent. Det här kommer försvåra att människor får ha kvar den självklara servicen i sin närhet, säger Mohamed Nuur. 

Förslaget om att slå ihop Tenstas klinik med den i Rinkeby, samt Hallonbergen med Sundbyberg ska tas upp av Folktandvårdens styrelse den 22 september. 

– Varför ska privata aktörer lösa problemet bättre än Landstinget självt? Det visar bara på att Alliansen inte vill satsa på dessa områden och nu gäller det att välja den rätta sidan för vi kommer utmana dem valfråga, säger Mohamed Nuur.

– Det här är inte ett beslut som Alliansen har fattat eller kommer fatta, utan ett beslut som Folktandvården AB kommer att ta den här veckan. Jag har personligen ett långt engagemang för ytterstadsområdena, senast i min roll som stadsdirektör i Stockholms stad, och vet hur viktigt det är med närvaro i de här områdena. Därför är det positivt att flera privata vårdgivare redan nu visat intresse för att starta verksamhet, säger Irene Svenonius (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer