Foto: TT/SVT

Allt fler lider av nacksmärtor – men mobilen kan vara oskyldig

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde person i Stockholm lider av nacksmärtor och allt fler tvingas söka hjälp för smärtan. Tidigare har man trott att våra mobilvanor är orsaken, men nu är forskarna inte lika säkra längre.

Dagligen böjer vi nacken över mobilskärmen i upp till fyra timmar och forskare har varnat för att användningen kan leda till kronisk värk i nacken.

Nacksmärta är ett av våra största folkhälsoproblem, det slår en ny rapport fast. Trots det kan forskarna inte bevisa att den statiska hållningen, som mobilanvändandet ofta innebär, skulle vara den största anledningen till ökningen av nackproblem. Forskningsunderlaget är helt enkelt för dåligt.

– I en vetenskaplig studie vill man hitta personer som inte använt mobiltelefoner eller har ont från början, men nu är det svårt att hitta oexponerade populationer, säger Mikael Forsman, professor i ergonomi.

I en annan studie har man sett ett samband mellan nackvinkel och nacksmärta bland tandläkare. Böjd nacke ledde till mer smärta bland tandläkarna och Mikael Forsman menar att det kan jämföras med när vi tittar ner i våra mobiltelefoner.

– Man kan inte tänka att bara för att ingenting är bevisat, så finns det inte.

Statiskt arbete eller för lite rörelse

Yrkesutövare inom smärtlindring menar att de ser en ökning av personer med nacksmärta som söker hjälp.

Filip Danielsson är naprapat och träffar allt oftare patienter med nacksmärta, men han tror inte att det går att säga att det enbart beror på mobilanvändande utan snarare att problemen kommer med långvarig och statisk hållning, som stillasittande arbete kan innebära.

– Tar man det ett steg längre, så kanske det i sin tur handlar om vad vi inte gör, det vill säga att man inte är aktiv att man inte rör sig och gör de nyttiga sakerna i livet, säger Filip Danielsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.