För tidigt födda barns hälsa hotas när personal går på knäna

Uppdaterad
Publicerad

Överbeläggning och personalbrist på neonatalavdelningen på Huddinge sjukhus riskerar enligt Vårdförbundet nyfödda barns säkerhet. Flera i personalen tvingas jobba över 17 timmar i sträck och en del har uppgetts komma till jobbet gråtande av utmattning.

Personal vid neonatalavdelningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge, som har tar hand om för tidigt nyfödda barn, ska under sommaren ha varit ständigt överbelagd. Personal som blivit inbeordrade på morgonpass efter att ha jobbat kvällen innan har börjat gråta innan passet ens startat, utan att någon åtgärd vidtagits.

– Jag är den första att beklaga när man får jobba så länge och blir så påverkad, säger Nina Perrin tf. temachef vid Karolinska sjukhuset, till SVT Nyheter Stockholm.

Både Vårdförbundet och Kommunal har tagit emot information från sina medlemmar och båda fackförbunden menar att arbetsmiljöproblemen är ett reellt hot mot patientsäkerheten, eftersom ett felsteg kan betyda skillnaden mellan liv och död.

– Det är väldigt små marginaler för att något ska gå fel med dessa för tidigt födda barn, säger Gunilla George, avdelningsordförande vid Vårdförbundet.

Risk för att barn skadas

Avdelningen har under sommaren dragit ner på bemanningen för att klara semesterperioden, vilket har fått personalen att vädja om hjälp från facket. Neonatalavdelningen ska enligt nyckeltal ha minst fem sjuksköterskor på plats, men under sommaren har avdelningen fått klara sig med fyra. Enligt personalen är det bara är en tidsfråga innan de går in i väggen eller ett barn blir allvarligt skadat.

– Förutom att personalen inte hinner äta lunch eller gå på toaletten så känner våra sjuksköterskor en enorm etisk stress över att arbetsgivaren inte ger förutsättning för god och säker vård. Barnen kommer ju när de kommer, dygnet runt, säger Mira Nyberg, tjänstledig från neonatalavdelningen i Huddinge och nu förtroendevald inom Vårdförbundet.

Trots larmet om den höga stressen vill inte Karolinska sjukhusets ledning bekräfta till SVT Nyheter Stockholm att säkerheten för barnen på avdelningen är hotad.

Sköterskorna jobbar dubbla pass

Mira Nyberg säger att det inte är ovanligt att personalen jobbar dubbla pass eller dagpass där de går hem och försöka sova någon timme innan de sedan jobbar ett nattpass. Under vecka 29 jobbade fler än en tredjedel av sjuksköterskorna dubbla pass.

Enhetschefen för neonatalavdelningen, Elinor Ihre, bekräftar i ett mejl till TT att det är färre antal personal på plats och det därmed blir svårare att lösa bemanningen vid toppar med många patienter och vid sjukfrånvaro.

Hon skriver att de har dragit ner på antalet vårdplatser för att inte vårdtyngden och arbetsbördan ska bli för hög, men samtidigt kunna möta behovet av avancerad neonatalvård i Stockholm.

”Detta medför att de sjuksköterskor och undersköterskor som är i tjänst behöver hjälpas åt att lösa bemanningen”, skriver Ihre, och bekräftar att det förekommer att både sjuksköterskor och undersköterskor arbetar dubbla arbetspass.

– Det är helt sjukt. Det är fruktansvärt horribelt att man har så slimmad bemanning att man inte klarar av att bemanna upp med den personalen man har. Kraven som man ställer på personalen är orimliga i förhållande till de resurser som man har, säger Mira Nyberg, förtroendevald vid Vårdförbundet till SVT Nyheter Stockholm.

För låg bemanning

Enligt Vårdförbundet ligger problemet i att man gått in i en semesterplanering med en grundbemanning som varit på gränsen eller till och med för låg. Vid en arbetstopp med mycket patienter eller om någon ur personalen blir sjuk uppstår ett extremt ansträngt läge på avdelningen.

Sedan facket kopplades in har en handlingsplan upprättats mellan sjukhuset och Vårdförbundet. Den säger att det ska ske en återkoppling mellan varje pass om hur läget varit och att arbetsbeordringar enbart ska gå genom cheferna för att de skulle ha koll på hur mycket personalen jobbar.

– Det betyder i och för sig inte att det inte kommer att bli dubbla eller trippla pass framöver. Det kan ju hända att det finns en lucka man måste täppa, säger Gunilla George.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer