Föräldrar åtalas – lät ettåring äta näringsfattig mat

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till en ettårig pojke misstänks ha orsakat svår svält hos barnet genom att servera fett- och proteinfattig vegankost, skriver Aftonbladet. De åtalas vid Nacka tingsrätt misstänkta för egenmäktighet med barn och grovt vållande till kroppsskada.

Pojken, född 2016, slutade växa och gå upp i vikt, enligt åtalet. Dieten serverades i strid med råd och anvisningar från läkare och socialtjänst. Barnet omhändertogs i februari 2018, skriver Aftonbladet.

Föräldrarna har i förhör sagt att man inte alls är veganer utan att barnet helt enkelt haft svårt att äta.

– Vi gick till flera dietister för att få hjälp, för att han skulle få i sig det han behövde. Han fick aldrig en strikt vegankost, säger mamman i förhör, enligt Aftonbladet.

Båda nekar till brott

– Åklagaren har valt att åtala trots att flera omständigheter talar för att föräldrarna inte gjort några fel, säger mammans advokat Anton Strand till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.