Mot sin vilja fördes den 16-åriga flickan ut ur landet och giftes bort. Foto: SVT

Föräldrar döms för att ha gift bort dottern

Publicerad

Föräldrarna gifte bort sin 16-åriga dotter i utlandet. Nu döms de för barnäktenskapsbrott till ett års fängelse vardera. Det är den första fällande domen i ett barnäktenskapsärende i Stockholms län.

Dottern fördes ut ur landet och giftes bort. Efter ett år utomlands fick hon kontakt med Sverige där socialtjänst och polis larmades. Polisregion Stockholms förstärkningsteam Heder kopplades in och fallet rubricerades tidigt som barnäktenskapsbrott.

– Vi lyckades med gemensamma krafter hjälpa flickan att återvända till Sverige, mycket tack vare hennes otroliga mod, säger Hilda Lundgren Ramsten, regional samordnare för hedersrelaterad brottslighet i polisregion Stockholm.

Det här brottet avspeglar inte det andra

Döms till ett års fängelse

Tingsrätten slår fast att flickan varit särskilt utsatt vid giftermålet och att hennes släktingar hade planerat att hon skulle giftas bort, vilket styrks av att hennes telefon, pass och resedokument togs ifrån henne. De sammantagna omständigheterna har påverkat straffvärdet.

– Ärendet har bestått av mycket planering och väntan där mycket kunde ha gått fel. När vi fick bekräftat att flickans plan hade lyft agerade vi snabbt och grep föräldrarna samt genomförde en husrannsakan för att säkra bevis, säger hon.

barnäktenskapsbrott i Sverige

Den 12 januari 2024 föll den första domen i Stockholms län gällande barnäktenskapsbrott. Det är den fjärde fällande domen i Sverige – och den första här.

Källa: Polisen

Stockholms förstärkningsteam Heder

Sen 2020 kom ny lagstiftning, blev det skillnaden att föräldrar känt till en vigsel för att det är straffbart.

Sedan maj 2022 har polisregion Stockholm haft ett förstärkningsteam som stöttar vid brottsutredningar med hederskontext.

Där jobbar 16 stycken som är i förstärkningsteamet. Här jobbar två varje vecka – vi

Länets ärenden som rör hedersrelaterad brottslighet, barnäktenskap, äktenskapstvång och brott mot lagen om könsstympning av kvinnor hanteras av teamet.

Syftet är att stötta polisregionens utredningsenheter och kvalitetssäkra ärenden som rör hedersrelaterad brottslighet.

Ett annat syfte är att skapa en överblick över hur brottsligheten ser ut och vilka hinder som finns i polisens handläggning av hedersrelaterade ärenden.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.