Bland annat har uttalanden från läkare på Karolinska använts som bevis. Foto: Förundersökning/Sveriges domstolar

Föräldrar döms för att ha svultit sin 1,5-åriga son

Uppdaterad
Publicerad

I Nacka tingsrätt dömdes under tisdagen två föräldrar för att ha vanvårdat sin 1,5-åriga son. Sonen har inte fått tillräckligt med näringsrik mat och därmed svultit. Föräldrarna döms nu för vållande av kroppsskada. Brottet anses som grovt eftersom barnet utsatts för hälsorisker.

När pojken som är född 2016, slutade växa och gå upp i vikt larmade läkare och socialtjänstpersonal föräldrarna om att den vegankostdiet de serverade inte var tillräcklig. Barnet befann sig då i ett svälttillstånd och läget var akut.

Förstod inte konsekvenserna av svält

Trots larmen förbättrades inte situationen för barnet, vilket ledde till att han till pojken omhändertogs av sociala myndigheter. I journalen från Karolinska sjukhuset skriver en läkare följande:

”Varje gång som jag träffat föräldrarna och förklarat för dem hur allvarliga följder svält har för små barn verkar det som om de varit oförmögna att ta in och förstå den informationen.”

Efter en tid placerades föräldrarna och barnet på ett utredningshem. Men när föräldrarna informerats om att barnet skulle placeras i en fosterfamilj på hemlig ort försvann mamman och barnet. De återfanns tolv dagar senare. Tingsrätten bedömer att barnet då på nytt riskerade att utsättas för omsorgsbrister och därför döms föräldrarna även för grov egenmäktighet med barn.

En förälder döms till fängelse

Nacka tingsrätt dömer den ena föräldern till fängelse i 14 månader. Den andra var i samband med brottet så ung att påföljden i stället blir skyddstillsyn och samhällstjänst, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

För en vecka sedan dömdes ett föräldrapar i Göteborg i ett liknande fall, efter att deras dotter kommit in till sjukhuset medvetslös till följd av grav undernäring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.