Polisen värderar information som de får av nattvandrarna högt.

Föräldrarna i Husby vill starta nattvandrarkommitté

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 föräldrar deltar aktivt i nattvandring varje fredag och lördag för att skapa trygghet på gatorna i Akalla, Husby och Kista.

De kallar sig för ”goda krafter” men också nattvandrande föräldrar. Varje fredag och lördag samlas de för att vandra i Husby, Akalla och Kista.

Totalt är de över femtio föräldrar som deltar från olika lokala föreningar och frivilligorganisationer. Och de menar att nyckeln till lugna gator börjar med en god kommunikation med de unga.

– Många ungdomar finns på ungdomsgårdar och vi måste sätta oss med dem och prata med dem. När vi började nattvandra lyckades vi skapa bra relationer mellan polisen och ungdomar. Vi är inte bara nattvandrare, vi nattvandrar men samtidigt har vi läxhjälp och sportaktiviteter, säger Mossa Ansara, nattvandrare.

Vilka är bäst på att nattvandra, mammor eller pappor?

– Vi kompletterar varandra, alla föräldrar är välkomna.

Vi tar vårt ansvar

– Vi har mycket att göra med våra ungdomar, vi går ut och berättar och förklarar vilka konsekvenser det medför när bilbränder uppstår och när man bråkar med polisen. Och ofta förstår 99 procent det, de respekterar oss som föräldrar, säger Lugman som nattvandrar.

– Det är bra, det är tryggare när det är ens föräldrar som är ute. Mer respekt så, säger Husbybon Sanaz Rashidi.

Varför tror du att det är så?

– För att man respekterar föräldrar mer än någon främling, det är bara så.

Kravallerna kommer inte att upprepas, menar nattvandrarna

Vid Husbykravallerna 2013 brändes bilar och polisen attackerades med stenkastning i flera dagar. Bilder på kravallerna spreds över hela världen.

Kort efter det, 2015, riktades strålkastarljusen igen mot Husby, den här gången på grund av narkotikaligor och öppen droghandel på Husby torg.

– Den bilden var inte bra och det kommer inte att upprepas. Nu har vi kommit ut för att visa att det inte kommer att upprepas som för två år sedan, säger Lugman.

Men det är era ungdomar och barn som bränner bilar och kastar sten på polisen, är de inte ert ansvar?

– Jag kan säga att det inte bara är våra ungdomar som bor här, det finns ungdomar som kommer från andra orter, men våra ungdomar, vi förstår varandra och de respekterar oss till hundra procent. Och vi är här för att ge stöd till dem.

Frågar man polisen bekräftar de att nattvandrarna har börjat få allt större inflytande bland ungdomarna.

– De hjälper till mycket, de berättar och återberättar vad de ser ute på gatorna så att vi kan få information som vi annars inte hade fått. Och att ha tätt samarbete med nattvandrarna betyder mycket för oss, säger Adam som är polis i Botkyrka.

Lärt sig känna igen droghandel

I Husby tycker föräldrarna att det har blivit lugnare sedan de aktivt börjat nattvandra.  De har utbildat sig i krishantering och även lärt sig att känna igen droghandel.

Nu vill de starta en nattvandrarkommitté som ska stötta alla aktiva nattvandrare.

– Det här betyder att vi nattvandrare ska vara under samma paraply, att vi ska jobba tillsammans och få olika information. Vi har gått olika utbildningar för att lösa problem. Vårt lilla Husby ska bli tryggare, säger Lugman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.